Ίδρυμα Υγεία του Παιδιού

Δημοσιογραφική Διάσκεψη Απρίλιος 2002

 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιά και Κίνηση, παρουσιάστηκαν σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη στο Ελένειο Δημοτικό Σχολείο νεώτερα ερευνητικά δεδομένα από το Ίδρυμα Υγεία του Παιδιού σε σχέση με τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής και της αδράνειας στην Υγεία των παιδιών. Η ανακοίνωση έγινε στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κυρίου Ουράνιου Ιωαννίδη, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας κυρίου Συμεών Μάτση και του εκτελεστικού Προέδρου του Ομίλου Λαϊκής κυρίου Κίκη Λαζαρίδη.

 

 

 

Ομιλίες

  1.  Εκτελεστικού Προέδρου του Ομίλου Λαϊκής κ. Κίκη Ν. Λαζαρίδη

  2. Προέδρου του ΔΣ του Ιδρύματος Υγεία του Παιδιού.

 

*    Χαιρετισμός του εκτελεστικού Προέδρου του Ομίλου Λαϊκής Κίκη Ν Λαζαρίδη στη συνέντευξη τύπου

Επιτρέψτε μου πρώτ’ απ’ όλα να χαιρετίσω τους φίλους υπουργούς Υγείας και Παιδείας & Πολιτισμού Φρίξο Σαββίδη και Ουράνιο Ιωαννίδη και να τους ευχαριστήσω για τη συνεργασία μας σ’ ένα πρόγραμμα που στόχο έχει τη βελτίωση της υγείας του κοινωνικού συνόλου.

 Αγαπητοί φίλοι,

 Είναι δυστυχώς αλήθεια ότι η σύγχρονη ζωή με τις ανέσεις της, τις διατροφικές συνήθειες και με ενδημικό χαρακτηριστικό της την έλλειψη κίνησης από την καθημερινή μας πρακτική, μας έχει απομακρύνει από το «κατά φύσιν ζην» του Αριστοτέλη. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία προδιαθεσικών παραγόντων για χρόνια νοσήματα φθοράς, όπως τα καρδιακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου, ο διαβήτης, η παχυσαρκία κ.ά.

 Τέτοια φαινόμενα στους νέους μας αποτελούν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της αυριανής κοινωνίας. Γιατί τα αποτελέσματά τους είναι δυστυχώς τις πλείστες φορές μη αναστρέψιμα. Λύση όμως υπάρχει και μας την έδωσε ο Ιπποκράτης με την παραίνεση «προτιμότερο το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» που σοφά ο λαός μετέφρασε στο «ένα δράμι πρόληψη αξίζει μια οκά θεραπείας».

 Θέλουμε όλοι καλύτερη και υγιέστερη την αυριανή κοινωνία. Και επειδή η αυριανή κοινωνία εξαρτάται από τα σημερινά παιδιά, εμείς ως Οργανισμός με κοινωνική ευθύνη, επικεντρώσαμε τα τελευταία χρόνια την κοινωνική πολιτική μας στο παιδί. Το πρόγραμμα «Υγεία του Παιδιού» που συντονίζεται από τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας & Πολιτισμού και στηρίζεται από τον Όμιλο Λαϊκής, είναι ένα σημαντικό προληπτικό πρόγραμμα. Να θυμίσω όμως ότι υπάρχει και ο Ραδιομαραθώνιος για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως και το πρόγραμμα «Εκπαιδευτικά παιγνίδια – Ιστορία και Πολιτισμός». Το καθένα καλύπτει κι ένα διαφορετικό τομέα ευημερίας του παιδιού.

 Στο πρόγραμμα «Υγεία του Παιδιού» εξετάστηκαν μέχρι σήμερα πάνω από 45.000 παιδιά και έφηβοι και ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα οι γονείς τους. Έτσι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να κτυπηθεί το κακό στη ρίζα του, και να προληφθεί η εκδήλωση χρόνιων νοσημάτων σε μεταγενέστερο στάδιο. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου που με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα «Υγεία του Παιδιού» τονίζει το περιεχόμενο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας (7ης Απριλίου) που φέτος είναι: «Η κίνηση ισοδυναμεί με υγεία».

 Κλείνοντας θέλω να εκφράσω τη βεβαιότητα πως οι προσπάθειες του προγράμματος «Υγεία του Παιδιού» και η σημαντική χορηγία του Ομίλου Λαϊκής αποτελούν επένδυση για μια καλύτερη και υγιέστερη κοινωνία κι ένα καλύτερο μέλλον.

 

 

 

*    Ομιλία του Προέδρου του ΔΣ του Ιδρύματος Υγεία του Παιδιού Δρα Μιχάλη Τορναρίτη.

  Λευκωσία 8/04/2002

 Έντιμε κύριε Υπουργέ Υγείας, έντιμε κύριε Υπουργέ Παιδείας και Πολιτισμού, έντιμε κύριε Πρόεδρε του Ομίλου Λαϊκής, κυρίες και κύριοι.

 Το πρόγραμμα “Υγεία του Παιδιού” συνεχίζει και φέτος το έργο του εξετάζοντας  βάσει του ακαδημαϊκού του πρωτοκόλλου όλα τα παιδιά της Στ’ τάξης όλων των δημοτικών σχολείων της Κύπρου. Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί από το “πρόγραμμα” πάνω από 45,000 παιδιά και έφηβοι και δόθηκαν τα αποτελέσματα αξιολόγησης  μαζί με συμβουλές στους γονείς τους για υιοθέτηση υγιεινότερου τρόπου ζωής.  Η κλινική εξέταση δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών σήμερα δεν έχουν προβλήματα υγείας, όμως οι βιοχημικές αναλύσεις, η εξέταση του διαιτολογίου των παιδιών και η εξέταση της φυσικής κατάστασης δίνουν ανησυχητική συσχέτιση, όσον αφορά την υγεία τους και τα χρόνια νοσήματα φθοράς (καρδιαγγειακά, καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, κ.α) κατά την ενήλικο τους ζωή.

 Η έλλειψη κίνησης στην ζωή των νέων μας είναι από τους κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες της πιο πάνω ανησυχητικής διαπίστωσης.   Τα παιδιά και οι έφηβοι μας έχουν συνεχή καθιστική ζωή στα θρανία, στο αυτοκίνητο, στα φροντιστήρια, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στην τηλεόραση. Είναι ανησυχητική η σύγκριση της λιγοστής κίνησης των νέων μας σε σύγκριση με εκείνη που είχαν οι γονείς τους όταν ήταν στην ηλικία τους.

 Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του προγράμματος ¨Υγεία του Παιδιού¨ τα οποία αφορούν την κίνηση δείχνουν ότι τα άτομα που αθλούνται και έχουν καλύτερη αντοχή στο παλίνδρομο τρέξιμο αντοχής έχουν και τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα τους σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.  Ακόμη έχουν την καλή χοληστερόλη, η οποία καθαρίζει τις αρτηρίες στο πέρασμα της μέσα από αυτές, σε ψηλότερες συγκεντρώσεις στο αίμα και την κακή χοληστερόλη που ευθύνεται για την αθηροσκλήρωση σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.  Έτσι τα άτομα που αθλούνται κινδυνεύουν λιγότερο από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες τους.  Τα άτομα που αθλούνται εκτός από την αντοχή έχουν και καλύτερες μετρήσεις στην συστολική και διαστολική τους  πίεση.  Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί μαζί με την χοληστερόλη έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα και το επίπεδο της βελτιώνεται με την άθληση. Οι μελέτες μας δείχνουν ότι άτομα που αθλούνται έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση όχι μόνο στην αντοχή αλλά και την συσχέτιση του βάρους προς το ύψος. Ως εκ τούτου ακόμη ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, η παχυσαρκία, καταπολεμείτε με την άθληση.

 Δυστυχώς η καθιστική ζωή είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα στην ζωή των Κυπρίων.  Παιδιά και έφηβοι εκτός των πολλών ωρών ακινησίας που περνούν για να μορφωθούν, σπαταλούν πάρα πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι τα ποσοστά της  παχυσαρκίας και του αυξημένου βάρους που παρουσιάζουν τα  παιδιά μας, μειώνονται με την ελάττωση των ωρών που αυτά παρακολουθούν τηλεόραση.  Τα παιδιά που παρακολουθούν λιγότερη τηλεόραση εκτός από το ότι κινούνται περισσότερο δεν “τσιμπολογούν” σοκολάτες, πατατάκια, αναψυκτικά και άλλα χαμηλής θρεπτικής αξίας τρόφιμα γι΄ αυτό και η διατροφή τους είναι καλύτερη.  Η κίνηση και η  καλύτερη διατροφή τους είναι οι λόγοι των βελτιωμένων επιπέδων της καλής χοληστερόλης (HDLC) που βρίσκουμε στα παιδιά τα οποία βλέπουν λιγότερες ώρες τηλεόραση.  Όπως προαναφέραμε η καλή χοληστερόλη αποτρέπει την δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας η οποία αρχίζει να δημιουργείται από την παιδική ηλικία.

 Τα ανησυχητικά αποτελέσματα τα οποία το πρόγραμμα “Υγεία του Παιδιού” βρίσκει στο σύνολο των παιδιών, φαίνεται να περιορίζονται σε παιδιά που ασκούνται με ποδήλατο από την Ακαδημία της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας που υπάγεται στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (Κ.Ο.Α) και  το “πρόγραμμα” μας. Μετά από 15 μήνες παρέμβαση σε αυτά τα παιδιά τα οποία αρχικά είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά στα επίπεδα υγείας με το σύνολο των παιδιών που εξετάσαμε, βελτιώθηκαν εκπληκτικά τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα τους.  Η συγκέντρωση της ολικής χοληστερόλης με την άθληση με ποδήλατο δυο έως τρεις φορές την βδομάδα μειώθηκε σημαντικά. Τα επίπεδα χοληστερόλης ελαττώνονται με την κίνηση αντί να στοιβάζεται στις αρτηρίες σαν αθηρωματική πλάκα είτε σαν λίπος στο σώμα.  Αισθητή ήταν και η μείωση της ανεπιθύμητης κακής χοληστερόλης όπως και η αύξηση της ωφέλιμης καλής χοληστερόλης.  Αλλά και η φυσική κατάσταση αυτών των παιδιών βελτιώθηκε.   Ο δείκτης μάζας σώματος, ο οποίος δίνει την συσχέτιση του βάρους προς το ύψος, στα παιδιά αυτά αυξήθηκε μετά από 15 μήνες αφού τα παιδιά βρίσκονται στην ανάπτυξη τους.   Όμως η δερματική πτυχή του τρικέφαλου που δείχνει το ποσοστό του λίπους στον οργανισμό μειώθηκε.  Όπως είναι φυσικό η αντοχή των παιδιών σε γυμναστικές ασκήσεις αυξήθηκε σημαντικά.  Η άθληση βοήθησε τα παιδιά αυτά να αυξήσουν την αντοχή τους στο παλίνδρομο τρέξιμο αλλά και σε άλλες ασκήσεις όπως την δίπλωση από εδραία θέση, τους γνωστούς μας κοιλιακούς που δείχνουν την αντοχή των μυών της κοιλιακής χώρας.

 Τα αποτελέσματα του προγράμματος ¨Υγεία του Παιδιού¨ αποδεικνύουν ότι η κίνηση ¨καθαρίζει¨, δυναμώνει και αναζωογονεί την καρδιά. Η αγωνιώδης μας προσπάθεια είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον Κύπριο πολίτη για το ρόλο αυτό της άσκησης, με σεμινάρια που γίνονται σε όλα τα σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης κάθε χρόνο. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς με αποκορύφωμα την διεξαγωγή σειράς σεμιναρίων για την δική τους ενημέρωση για την έκταση του προβλήματος ώστε να ενισχυθεί η παρέμβαση τους στα παιδιά. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η επιστράτευση της Μηλίτσας για να ενισχύσει την επαφή μας με τα παιδιά.  Η λογική Μηλίτσα, που τρώει ισορροπημένα και ασκείται συστηματικά και η απερίσκεπτη Μηλίτσα που παραμελεί την διατροφή και κίνηση της. Η διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών στον σωστό τρόπο ζωής αποτελεί θεμελιώδες αξίωμα της προληπτικής Ιατρικής.

 Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας για την βοήθεια τους καθώς και τον Όμιλο Λαϊκής για την ευγενή προσφορά και οικονομική υποστήριξη του σ’ αυτό το χρήσιμο για την κοινωνία πρόγραμμα.

 Με τιμή 

Δρ. Μιχάλης Τορναρίτης

Διευθυντής του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού

Ιδρύματος “Υγεία του Παιδιού”

  

Ευχαριστίες οφείλονται:

 Στον διευθυντή και το προσωπικό του βιοχημικού και αιματολογικού εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για την διεκπεραίωση των  αναλύσεων. 

Στην διεύθυνση και την Ακαδημία Ποδηλασίας του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, στους οποίους θέλουμε ακόμη να εκφράσουμε την ευαρέσκεια μας για την άριστη συνεργασία μας στο πρόγραμμα ¨ Άσκηση και παρακολούθηση των επιπέδων υγείας των ποδηλατών¨.

 Στους διευθυντές, τους δασκάλους και το υπόλοιπο προσωπικό των δημοτικών σχολείων για την καθημερινή βοήθεια που μας παρέχουν.

 Στους καθηγητές της  μέσης εκπαίδευσης που μας βοήθησαν στην επιτυχία του προγράμματος στα γυμνάσια και τα λύκεια.

 Στις κυρίες Κ.Κονή, Ν.Νικολάου και Λ. Σοφοκλή του τμήματος Marketing του Ομίλου Λαϊκής για την γρήγορη διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών, καθώς και στις κυρίες Μ. Κωνσταντίνου και Ρ.Κωμοδίκη του Υπουργείου Υγείας για την συνεχή επικοινωνία και αρωγή προς το πρόγραμμα μας.

 Ιδιαίτερα τέλος ευχαριστούμε τον διευθυντή του τομέα της Κοινωνικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητή  Α. Καφάτο και τους συνεργάτες του για την επιστημονική υποστήριξη που δίνουν στο πρόγραμμα μας.

 Οι ομάδες εργασίας του προγράμματος αποτελούνται από τους: 

Επαρχία Λευκωσίας

Δρ. Χαράλαμπο Χατζηγεωργίου, Παιδίατρο

Εύη Κωνσταντίνου, Διαιτολόγο

Μιχάλη Χατζηιωάννου , Γυμναστή,

Αννα Γιαγκουλλή, Γυμνάστρια

Βέρα Νεάρχου, Αιμολήπτρια

Επαρχία Λεμεσού

Δρ. Μαρία Σιαμούνκη, Παιδίατρο

Χριστίνα Οικονομίδου, Διαιτολόγο

Λούη Χατζηλοϊζου, Γυμναστή

Ελπίδα Χριστοδούλου, Αιμολήπτρια

Επαρχία Λάρνακας

Δρ. Σάββα Σάββα, Παιδίατρο

Αδάμο Παναγή, Διαιτολόγο

Χρήστο Γεωργίου, Γυμναστή

Χρυστάλλα Παναγή, Αιμολήπτρια

 

Επαρχία Πάφου

Δρ. Ιωάννη Κουρίδη, Παιδίατρο

Ιρης Ρούσου, Διαιτολόγο

Παύλο Αλπανούδη, Γυμναστή

Ελένη Μαντογιαννάκου,  Αιμολήπτρια

Χριστόφορο Χατζηϊωάννου, Υπεύθυνο Μηχανογράφήσης

 

Οικοσελίδα