Ίδρυμα Υγεία του Παιδιού

Δημοσιογραφική Διάσκεψη Ιούλιος 2001

 

Τα αποτελέσματα και νεώτερα δεδομένα από την αξιολόγηση του Ιδρύματος ανακοινώθηκαν σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη στις 19 Ιουλίου 2001 και ώρα 11:00 π.μ. στα Κεντρικά γραφεία του Ομίλου Λαϊκής. 

 

Ομιλίες

1.      Εκτελεστικού Προέδρου του Ομίλου Λαϊκής κ. Κίκη Ν. Λαζαρίδη

2.      Υπουργού Υγείας κ. Φρίξου Σαββίδη

3.      Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Δρα Πέτρου Μ. Καρεκλά

4.      Προέδρου του ΔΣ του Ιδρύματος Υγεία του Παιδιού.

 

*    Χαιρετισμός του Εκτελεστικού Προέδρου του Ομίλου Λαϊκής κ. Κίκη Ν. Λαζαρίδη στη συνέντευξη τύπου για ανακοίνωση των Παγκύπριων αποτελεσμάτων του "Υγεία του Παιδιού"

 

Θέλω να καλωσορίσω τους φίλους υπουργούς Παιδείας & Πολιτισμού, Ουράνιο Ιωαννίδη. και Υγείας, Φρίξο Σαββίδη, και να τους ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία τους, αλλά και για τη μέχρι σήμερα άριστη συνεργασία μας.  

            Αγαπητοί φίλοι.  

Είναι πίστη μου βαθιά ριζωμένη ότι μεγάλοι οργανισμοί. που οφείλουν την πρόοδο και επιτυχία τους, στη στήριξη και εμπιστοσύνη μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, έχουν χρέος να ανταποδίδουν αυτή την εμπιστοσύνη, Προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο. Αυτή ακριβώς η φιλοσοφία βρίσκεται πίσω από την κοινωνική πολιτική που υιοθετήσαμε από χρόνια και της οποίας βασικός στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητα ζωής στην κοινωνία μας.  

Τα τελευταία χρόνια εστιάσαμε την κοινωνική πολιτική του Ομίλου Λαϊκής στο παιδί. Και είναι εύλογο το γιατί: το παιδί είναι το μέλλον, το καλύτερο αύριο για την κοινωνία μας. Σημαντικά προγράμματα όπως ο Ραδιομαραθώνιος, το «Υγεία του Παιδιού», τα«Εκπαιδευτικά παιγνίδια — Ιστορία και Πολιτισμός» καθώς και άλλες χορηγίες και Προγράμματα, έχουν στο επίκεντρό τους διάφορους τομείς της ευημερίας του παιδιού. 

Ιδιαίτερης σημασίας στη διακηρυγμένη Κοινωνική πολιτική μας είναι το Πρόγραμμα«Υγεία του Παιδιού», το οποίο ο Όμιλος Λαϊκής στηρίζει από την αρχή της εφαρμογής του, πριν από τέσσερα χρόνια. Είναι ένα προληπτικό Πρόγραμμα που συντονίζεται από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας & Πολιτισμού και στο πλαίσιό του έχουν ήδη εξετασθεί πάνω από 40.000 μαθητές. Ταυτόχρονα πάνω από 60.000 γονείς και δάσκαλοι ενημερώθηκαν για Θέματα υγείας με σεμινάρια και άλλες διαφωτιστικές εκδηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι γύρω στο 15% του συνολικού πληθυσμού της ελεύθερης Κύπρου έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα στο Πρόγραμμα «Υγεία του Παιδιού», ποσοστό που επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Δεν Θα σταθώ στα συμπεράσματα του προγράμματος, γιατί μ’ αυτά Θ’ ασχοληθούν οι αρμόδιοι υπουργοί και ο υπεύθυνος του Προγράμματος κ. Τορναρίτης. Θέλω μόνο να τονίσω ότι τα συμπεράσματα είναι πολύ χρήσιμα γιατί μας βοηθούν να κτυπήσουμε το κακό εν τη γενέσει του και να προλάβουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις. Μας βοηθούν έτσι να κτίσουμε μια υγιέστερη κοινωνία.  

Συνεπώς δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η δική μας σημαντική χορηγία αποτελεί επένδυση σ’ ένα καλύτερο μέλλον.

Σας ευχαριστώ!

 

 

*    Ομιλία Υπουργού Υγείας κ. Φρίξου Σαββίδη στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για τα αποτελέσματα του Ιδρύματος Υγεία του Παιδιού.

“Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν εστί”. Η ανάγκη υιοθέτησης της Ιπποκρατικής ρήσης είναι ίσως περισσότερο επιτακτική παρά ποτέ, αφού ο σύγχρονος άνθρωπος ταλαιπωρείται από τα χρόνια νοσήματα φθοράς όπως οι καρδιοπάθειες, οι καρκίνοι, ο σακχαρώδης διαβήτης. Η νοσηρότητα και θνησιμότητα που προκαλούν τα νοσήματα αυτά αυξάνεται σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες σαν αποτέλεσμα της δραματικής αλλαγής του σύγχρονου τρόπου ζωής.

 Χαρακτηριστικά του σύγχρονου ανθρώπου όπως η αδράνεια λόγω της περιορισμένης κίνησης ακόμα, και σε κλασικά χειρονακτικά επαγγέλματα, η επιλογή “εύκολων λύσεων” στην καθημερινή μας διατροφή ως αποτέλεσμα ανάμεσα στα άλλα της συμμετοχής της μητέρας στην αγορά εργασίας, αλλά και η συνήθεια του καπνίσματος τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία τη δική μας αλλά και των παιδιών μας.

  Όσο απλοϊκό κι’ αν ακούγεται ο τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από τα προηγούμενα γνωρίσματα οδηγεί στην ανάπτυξη προδιαθεσικών παραγόντων κινδύνου για τα χρόνια νοσήματα φθοράς και κατ’ επέκταση στα ίδια τα νοσήματα. Η αμέλεια γι’ αυτά τα ζητήματα δεν δικαιολογείται πλέον και πολύ περισσότερο η αδιαφορία για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων μας, όσον αφορά τα θέματα αυτά.

Η πρόληψη των νοσημάτων αυτών απαιτεί, επομένως, τη συστράτευση της πολιτείας, της κοινωνίας, της οικογένειας. Η προσπάθεια που απαιτείται έχει αποδειχθεί δύσκολη και επίπονη. Χρειάζεται μια συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, όσον το δυνατό πιο δραστική. Η αξιολόγηση των παιδιών και η διαπίστωση, δυστυχώς, αρκετών προβλημάτων, συμβάλλουν στην καλύτερη ευαισθητοποίηση της οικογένειας, αφού ο καθένας συνειδητοποιεί ότι τα προβλήματα αυτά κτυπούν την πόρτα όλων μας.

Η προσπάθεια τροποποίησης του σύγχρονου τρόπου ζωής αποτελεί αναμφίβολα θεμελιώδη στόχο κάθε ευνομούμενου κράτους. Έτσι και το Υπουργείο μας στηρίζει και ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια που συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Η στήριξη και η πολύχρονη πλέον συνεργασία μας με το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Υγεία του Παιδιού αποσκοπεί ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια. Τα διαχρονικά δεδομένα που έχει στοιχειοθετήσει το Ίδρυμα με την πολύχρονη προσπάθεια του προβληματίζουν αλλά και ενισχύουν την αποφασιστικότητα μας για αλλαγή της στάσης των νέων μας σ’ ότι αφορά τα θέματα υγείας. 

Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε την αγαστή συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αφού το σχολείο και ο εκπαιδευτικός αποτελούν τον κεντρικό άξονα διάπλασης των υγιεινών συνηθειών των παιδιών, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί με την εμπειρία χωρών του εξωτερικού. Έχουμε επίσης τη στενή συνεργασία του Ομίλου Λαϊκής, που αναγνωρίζοντας τη σημασία του κοινωνικού έργου που επιτελείται από το Ίδρυμα, παραμένει αρωγός στο έργο αυτό.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω προς όλους τους συντελεστές του προγράμματος την εκτίμηση μου για το έργο που επιτελείται και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στους στόχους του, που είναι και στόχοι του Υπουργείου Υγείας.

  *    Χαιρετισμός του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Δρα Πέτρου Μ. Καρεκλά στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη με θέμα: "Υγεία του Παιδιού"

Εiμαι ιδιαίτερα ευτυχής, γιατί μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να χαιρετίσω τη δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την Υγεία του Παιδιού που πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλουμε όλοι γιο ενημέρωση και σωστή διαφώτιση γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία του Παιδιού.

 

Είναι αποδεδειγμένο ότι πολλά προβλήματα υγείας των ενηλίκων έχουν τις ρίζες τους στην παιδική και εφηβική ηλικία. Αναμφισβήτητα η διατροφή παίζει πρωταρχικό ρόλο στην κατάσταση υγείας (ψυχικής και σωματικής) ενός ατόμου. Αυτό ισχύει περισσότερο για το παιδί που έχει αυξημένες διατροφικές ανάγκες λόγω του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης που παρατηρείται σ’ αυτή την ηλικία.

 

Η διατροφή των Κυπριοπαίδων έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια έχοντας ως πρότυπο τη διατροφή Δυτικού τύπου εξ αιτίας της αλλαγής των κοινωνικών δομών, της εργασίας της γυναίκας — μητέρας, της εισβολής των έτοιμων φαγητών, της Οικονομικής ευμάρειας, της εγκατάλειψης της υπαίθρου και της πατροπαράδοτης μεσογειακής διατροφής των παππούδων μας.

 

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία και μέγιστο ενδιαφέρον όσον αφορά την υγεία των παιδιών. Συνεχής μέριμνά του δεν είναι απλά και μόνο η μόρφωση και η διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών, αλλά και η κατάσταση της υγείας τους. Γι’ αυτό μέσα στα  πλαiσια των δραστηριοτήτων για προσφορά Αγωγής Υγείας έχει υιοθετήσει και προωθήσει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, τέτοια προγράμματα που σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές για τις αξίες της ζωής, ώστε να είναι ικανά να κάνουν σωστές επιλογές, να καλλιεργούν δεξιότητες και να αποφεύγουν ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους.

 

Εφαρμόζονται Προγράμματα Αγωγής Υγείας τα οποία βασίζονται σε αναλυτικό  πρόγραμμα που έχει ως κύριο στόχο την πνευματική, ηθική, πολιτιστική και φυσική ανάπτυξη των μαθητών, ώστε να καταστούν έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες και τις εμπειρίες της ενήλικης ζωής.

 

Τα προγράμματα αυτά συμβάλλουν στη συναισθηματική ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού μέσα από δραστηριότητες και εμπειρίες, μέσα από προγράμματα συναισθηματικής και Κοινωνικής επάρκειας, μέσα από προγράμματα ενεργούς συμμετοχής και δράσης των παιδιών, καθώς και μέσα από Προγράμματα στήριξης των παιδιών και ανάπτυξης και ενδυνάμωσης της προσωπικότητάς τους. Η συναισθηματfκή αγωγή διαποτίζει όλες τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις της σχολικής ζωής με απώτερο στόχο τη συγκρότηση του παιδιού σε ολοκληρωμένο και αυτόνομο άτομο.

 

Συγκεκριμένα για το έτος 2000-2001 Το Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Πρόγραμμα «Υγεία Του Παιδιού» έλαβε χορηγία από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον Όμιλο Λαϊκής ώστε να εξετάσει όλα τα παιδιά 11-12 χρόνων τα οποία φοιτούσαν στην έκτη τάξη Των δημοτικών σχολείων της Κύπρου. ΄Ετσι από το Σεπτέμβριο του 2000 έως τον Ιούνιο του 2001 οι επιστήμονες του Προγράμματος επισκέφθηκαν όλα τα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου και εξέτασαν με το καθιερωμένο πρωτόκολλο τους 10.000 μαθητές της τελευταίας τάξης των δημοτικών σχολείων. Τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν με έκθεση στους γονείς του κάθε μαθητή ξεχωριστά..

 

Αποτέλεσμα της δουλειάς Του Προγράμματος Υγεία του Παιδιού τα τέσσερα τελευταία χρόνια, είναι η προληπτική εξέταση που αφορούσε τα καρδιακά νοσήματα, μορφές καρκίνου, το σακχαρώδη διαβήτη, την Παχυσαρκία, τη σκολίωση κτλ, εξέτασης της οποίας έτυχαν όλα τα παιδιά που σήμερα φοιτούν στο γυμνάσιο. Σαράντα χιλιάδες (40.000) μαθητές και οι γονείς τους ωφελήθηκαν από τις εξετάσεις που διενεργεί το Πρόγραμμα «Υγεία του Παιδιού» και αφορούν κλινική εξέταση, βιοχημικές και αιματολογικές αναλύσεις, εξέταση της φυσικής κατάστασης, του βάρους, του ύψους και της αθλητικής κατάστασης των παιδιών καθώς και των διαιτολογικών τους συνηθειών.

 

Εκτός της ιδιαίτερης ενημέρωσης που τυγχάνουν οι γονείς και τα παιδιά που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα αυτό, οι επιστήμονες του Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού Προγράμματος «Υγεία του Παιδιού» χρησιμοποιούν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα για εκπόνηση ερευνητικών προτάσεων για τα Κυπριακά δεδομένα. Η εργασία αυτή γίνεται δυνατή με την εθελοντική προσφορά των εργαζομένων στο πρόγραμμα και ήδη έχει δώσει επιστημονικές δημοσιεύσεις στα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών δίνουν τη δυνατότητα στο Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, να προβεί στη λήψη διορθωτικών μέτρων.

 

Τα πιο πάνω γίνονται μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για πρόληψη και Ενημέρωση. Ευγνώμονες είναι οι ευχαριστίες μας στον Όμιλο Λαϊκής που στέκει πάντα αρωγός και μας στηρίζει οικονομικά στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για παροχή Αγωγής Υγείας στους μαθητές μας, όπως φυσικά και άλλους τομείς όπου έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία. Ευχαριστούμε, επίσης, το Υπουργείο Υγείας για τη συνεργασία και τη βοήθεια που μας παρέχει. Ευελπιστούμε ότι η αγαστή συνεργασία μας τόσο με τον Όμιλο Λcιικής όσο και με Το Υπουργείο Υγείας Θα συνεχισθεί και στο μέλλον για το καλό των παιδιών μας και του μέλλοντος της Κύπρου.

 

 

*    Ομιλία του Προέδρου του ΔΣ του Ιδρύματος Υγεία του Παιδιού Δρα Μιχάλη Τορναρίτη.

  Λευκωσία,19/07/2001                                                                                                                                                                                       

Έντιμε κύριε Υπουργέ Υγείας, έντιμε κύριε Πρόεδρε του Ομίλου Λαϊκής, έντιμε κύριε Γενικέ Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, κυρίες και κύριοι.

Το πρόγραμμα Υγεία του Παιδιού συνέχισε και φέτος για πέμπτη χρονιά την εξέταση  όλων  των  παιδιών της Στ’ τάξης όλων των Δημοτικών σχολείων της             Κύπρου. Δέκα χιλιάδες παιδιά έχουν τύχει και φέτος των κοινωνικών παροχών που προσφέρει το πρόγραμμα για βελτίωση του επιπέδου ζωής τους και για πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων φθοράς όπως τα καρδιακά, ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και άλλα.  

Διατροφή - Άθληση

Η σωστή διατροφή και άθληση είναι δύο συνισταμένες τις οποίες το πρόγραμμα μας προσπαθεί να εμπεδώσει στη συνείδηση του κάθε παιδιού και στην κοινωνία γενικότερα, μέσω συμβουλών και σεμιναρίων. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνει ότι η σωστή άθληση και διατροφή παραμένουν σε ανησυχητικά επίπεδα για την πλειοψηφία των παιδιών.  

Παρά την διατήρηση της άθλησης και της διατροφής σε χαμηλά επίπεδα ένα θετικό στοιχείο είναι μια διαφοροποίηση τόσο στο μέσο όρο λιπιδίων αίματος όσο και των παιδιών με παθολογικές τιμές λιπιδίων.  

Η συχνότητα της παχυσαρκίας, τόσο της παιδικής όσο και των ενηλίκων αυξάνεται διεθνώς. Δεδομένων των σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να εκδηλωθούν διερευνήσαμε το θέμα και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το 10.3 % των αγοριών και το 9,1 % των κοριτσιών ηλικίας 6-18 ετών στην Κύπρο είναι παχύσαρκα. Ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 15% περίπου τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια είναι υπέρβαρα, στην κατηγορία δηλαδή που είναι αυξημένου κινδύνου για ανάπτυξη παχυσαρκίας.  

Τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα μας οδήγησαν στην περαιτέρω διερεύνηση των παραγόντων που ευθύνονται για τα ψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Ο σημαντικότερος παράγοντας που διαπιστώθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία είναι η παχυσαρκία των γονιών. Έτσι όταν ο ένας γονιός είναι παχύσαρκος, το παιδί έχει αυξημένο κίνδυνο κατά 4 περίπου φορές για παχυσαρκία, ενώ όταν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 14 περίπου φορές για παχυσαρκία ειδικά στα κορίτσια. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία αυτό εξηγείται τόσο με κληρονομικούς παράγοντες όσο όμως και με περιβαλλοντικούς και κυρίως με τις οικογενειακές συνήθειες άθλησης και διατροφής.  

Το πρόγραμμα ¨Υγεία του Παιδιού¨ για σκοπούς σύγκρισης εξέτασε σε συνεργασία με τους καθηγητές τους 260 μαθητές γυμνασίων και 200 μαθητές λυκείων. Τα αποτελέσματα δείχνουν  ότι και οι έφηβοι μας έχουν πολύ κακές συνήθειες διατροφής, χαμηλά επίπεδα στις αθλητικές δοκιμασίες, ψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και ψηλά ποσοστά λιπιδίων στο αίμα όπως και τα παιδιά στα Δημοτικά Σχολεία.  

Ογδόντα παιδιά και έφηβοι μετά από παρέμβαση του προγράμματος ¨Υγεία του Παιδιού¨ σε συνεργασία με τον Κ.Ο.Α. στην άθληση τους με ποδήλατο, βελτίωσαν καταπληκτικά την φυσική τους κατάσταση και  τα αποτελέσματα των  βιοχημικών  τους αναλύσεων.  

Σεξουαλική συμπεριφορά – Κάπνισμα

Επιπρόσθετα από τα πιο πάνω το πρόγραμμα εξέτασε και τα θέματα της σεξουαλικής συμπεριφοράς και του καπνίσματος στα σχολεία.  

Όσον αφορά την σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων μας, τα στοιχεία  δείχνουν ότι  η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών των γυμνασίων δεν έχουν σεξουαλική επαφή.  Σεξουαλική επαφή είχαν το 6% των αγοριών και το 3% των κοριτσιών. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 29% μεταξύ των μαθητών και στο 19% μεταξύ των μαθητριών των λυκείων.  

Σχετικά με το κάπνισμα, ένα  μεγάλο ποσοστό των νέων μας καπνίζουν θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους. Η συχνότητα καπνίσματος στα Γυμνάσια  είναι 4% (αγόρια 6.1%, κορίτσια 2.4%) και στα Λύκεια 24% (αγόρια 27.5 % , κορίτσια 20.1 %).  

Οι έρευνες μας δείχνουν επίσης ότι οι πατέρες καπνίζουν σε ποσοστό 49 % και οι μητέρες σε ποσοστό 12 % και η παραμονή σε δωμάτιο με καπνιστές αναφέρεται από 31 % των παιδιών (παθητικοί καπνιστές). Το παθητικό κάπνισμα και η έκθεση των παιδιών στον καπνό,  κρύβει τους ίδιους κινδύνους με το ενεργητικό κάπνισμα.  

Στατιστικά Δεδομένα – Επιμόρφρωση

Το πρόγραμμα ¨Υγεία του Παιδιού¨ δημιούργησε πίνακες σωματομετρήσεων βασισμένους σε κυπριακά δεδομένα για τα κυπριόπουλλα 6-18 χρόνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες γιατρούς, διαιτολόγους, γυμναστές, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

Με την συνδρομή του ιδρύματος μας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εγκαθιστά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όλων των γυμνασίων της Κύπρου το λογισμικό πρόγραμμα ανάλυσης τροφίμων του Πανεπιστημίου Κρήτης ώστε όλα τα παιδιά των γυμνασίων στο μάθημα της οικιακής οικονομίας να είναι σε θέση να αναλύσουν το διαιτολόγιο τους και να ξέρουν το καθένα το είδος της τροφής που καταναλώνουν. 

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι πρωταρχικής σημασίας. Γι’ αυτό προγραμματίζουμε από τον Σεπτέμβρη σειρές σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς της δημοτικής εκπαίδευσης, που διδάσκουν το μάθημα της Αγωγής Υγείας στην Ε’ και ΣΤ’ τάξη και όσους ασχολούνται με το μάθημα της Φυσικής Αγωγής και για τους εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης που ασχολούνται με τα μαθήματα της Αγωγής Υγείας , των Φυσιογνωστικών και της Χημείας.

Εκτός από την προσωπική  παρέμβαση μας προς τους γονείς (όταν τους εξηγούμε τις εκθέσεις των αναλύσεων των παιδιών τους), από την ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο (www.childhealth.ac.cy) πιστεύουμε ότι θα βρίσκουν περισσότερα χρήσιμα στοιχεία. Η σελίδα αυτή είναι ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. 

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας για την βοήθεια τους καθώς και τον Όμιλο Λαϊκής για την ευγενή προσφορά και οικονομική υποστήριξη του σ’ αυτό το χρήσιμο για την κοινωνία πρόγραμμα.

 

Με τιμή  
Δρ. Μιχάλης Τορναρίτης

Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος «Υγεία του Παιδιού».                       

Ευχαριστίες οφείλονται:

 Στον διευθυντή και το προσωπικό του βιοχημικού και αιματολογικού εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για την διεκπεραίωση των  αναλύσεων.

Στους διευθυντές, τους δασκάλους και το υπόλοιπο προσωπικό των δημοτικών σχολείων για την καθημερινή βοήθεια που μας παρέχουν.

Στους καθηγητές της  μέσης εκπαίδευσης που μας βοήθησαν στην επιτυχία του προγράμματος στα γυμνάσια και τα λύκεια.

Στις κυρίες Κ.Κονή, Ν.Νικολάου και Λ. Σοφοκλή του τμήματος Marketing του Ομίλου Λαϊκής για την γρήγορη διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών, καθώς και στις κυρίες Μ. Κωνσταντίνου και Ρ.Κωμοδίκη του Υπουργείου Υγείας για την συνεχή επικοινωνία και αρωγή προς το πρόγραμμα μας.

Ιδιαίτερα τέλος ευχαριστούμε τον διευθυντή του τομέα της Κοινωνικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητή  Α. Καφάτο και τους συνεργάτες του για την επιστημονική υποστήριξη που δίνουν στο πρόγραμμα μας.

Οι ομάδες εργασίας του προγράμματος αποτελούνται από τους:

Επαρχία Λευκωσίας

Δρ. Χαράλαμπο Χατζηγεωργίου, Παιδίατρο

Εύη Κωνσταντίνου, Διαιτολόγο

Μιχάλη Χατζηιωάννου , Γυμναστή,

Αννα Γιαγκουλλή, Γυμνάστρια

Βέρα Νεάρχου, Αιμολήπτρια

Επαρχία Λεμεσού

Δρ. Μαρία Σιαμούνκη, Παιδίατρο

Χριστίνα Οικονομίδου, Διαιτολόγο

Λούη Χατζηλοϊζου, Γυμναστή

Ελπίδα Χριστοδούλου, Αιμολήπτρια

Επαρχία Λάρνακας

Δρ. Σάββα Σάββα, Παιδίατρο

Αδάμο Παναγή, Διαιτολόγο

Χρήστο Γεωργίου, Γυμναστή

Χρυστάλλα Παναγή, Αιμολήπτρια

 

Επαρχία Πάφου

Δρ. Ιωάννη Κουρίδη, Παιδίατρο

Ιρη Ρούσου, Διαιτολόγο

Παύλο Αλπανούδη, Γυμναστή

Ελένη Μαντογιαννάκου,  Αιμολήπτρια

Χριστόφορο Χατζηϊωάννου, Υπεύθυνο Μηχανογράφησης.

 

Οικοσελίδα