Τρόπος Ζωής             

 Παχυσαρκία              

 Σακχαρώδης Διαβήτης 

 Υπέρταση                  

 Υπερχοληστερολαιμία 

 Κάπνισμα                        

 Έμφραγμα Μυοκαρδίου 

 Άσκηση                        

 Δίαιτα                        

 
 

Ερευνητικό & Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Υγεία του Παιδιού

 

 

Ερευνητικό & Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Υγεία του Παιδιού

 

 

Σακχαρώδης Διαβήτης

 
Τί είναι Διαβήτης
Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1
Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2
Πρόληψη Διαβήτη
 


 

 

Τι είναι Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η ασθένεια όπου υπάρχει μειωμένη παραγωγή ή μειωμένη ανταπόκριση στην ινσουλίνη. Η Ινσουλίνη είναι μία ορμόνη η οποία χρειάζεται για το μεταβολισμό της γλυκόζης και τη μετατροπή της σε κατάλληλη ενεργειακή μορφή. 

Η αιτία του διαβήτη δεν έχει ακόμα ξεκαθαρισθεί, φαίνεται όμως ότι σημαντικό ρόλο έχουν τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Υπάρχουν δύο κύριες μορφές διαβήτη: 

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1

Ο τύπου 1 διαβήτης παρατηρείται κυρίως σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες και γι' αυτό ήταν γνωστός ως νεανικός διαβήτης. Στον τύπο αυτό η παραγωγή ινσουλίνης είναι ελαττωμένη ή ανύπαρκτη. Σαν αποτέλεσμα η γλυκόζη - το βασικό ενεργειακό καύσιμο του οργανισμού - δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό. Έτσι η γλυκόζη που απορροφάται από τις τροφές παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα τα κύτταρα να μην έχουν την απαραίτητη ενέργεια ενώ μακροπρόθεσμα τα ψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος προκαλούν βλάβες στη καρδιά, νεφρούς, μάτια και νεύρα. 

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται ισόβια ενέσεις ινσουλίνης. Ο τύπου 1 διαβήτης αποτελεί μόνο το 5 έως 10% του συνόλου των διαβητικών.

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2

Στον τύπου 2 διαβήτη είτε δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη είτε τα κύτταρα του οργανισμού δεν ανταποκρίνονται σε αυτήν με αποτέλεσμα και πάλι την αύξηση των επίπέδων γλυκόζης στο αίμα και συνεπώς τις ίδιες επιπτώσεις όπως και στον τύπου 1 διαβήτη. 

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι και ο πιο συχνός. Οι πάσχοντες είναι συνήθως υπέρβαροι και η συχνότητα του έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες παράλληλα με την παρατηρούμενη αύξηση της παχυσαρκίας στις βιομηχανικές χώρες.

Σε γενικές γραμμές ο στόχος της αντιμετώπισης είναι η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης και η υποβοήθηση χρήσης της ινσουλίνης που μπορεί να επιτευχθεί με το σωστό σχεδιασμό διατροφής, την άσκηση και την απώλεια βάρους.

Τελευταία μελέτες έχουν δείξει ότι τύπου 2 διαβήτης  μπορεί να προληφθεί με απλά μέτρα τροποποίησης του τρόπου ζωής (λεπτομέρειες).